Videorunon koreografiat – runo ja ääni solahtavat kuvaan

Viimeinen residenssiviikko alkaa tänään (apua miten nopeasti kuukausi on kulunut!), ja videorunon leikkaus on loppusuoralla.

Olen lisännyt leikkausversioon musiikkia, mehiläisten surinaa ja ihmisääntä, runotekstejä, jotka ovat pikemminkin fragmentteja kuin eheä, yhden runon kokonaisuus. Haluan luoda vaikutelman, että videorunon maailma on olemassa ja jatkuu myös videon ulkopuolella, että se on alkanut jo ennen, eikä pääty lopputeksteihin, vaan jatkaa olemassaoloaan.

Leikkaaminen on ihanaa leikkiä, matka tuntemattomaan. Koskaan ei arvaa millaisia maisemia on edessä, mitä näkymiä seuraava kokeilu tuo tullessaan. Klippejä aikajanalla pyöritellessä, uusia rinnastuksia ja kerrostuksia tehdessä materiaali ikään kuin saa aivan uudenlaisen elämän, se irtautuu alkuperäisestä.

Tätä leikkiä voisi myös jatkaa loputtomiin, mutta tällä kertaa prosessi on katkaistava jo aivan pian - video julkaistaan perjantaina (linkki videoon ilmestyy silloin residenssin etusivulle)!

Leikkauksessa tärkeällä sijalla on toisto, jonkinlainen kuvallinen ja jossain määrin äänellinenkin "änkyttäminen", avoin muoto. Liikkeen jatkuminen yli kuvarajan. Samanaikaisuus, jossa toinen todellisuus kuultaa alta .

editointia 2.png

Videon tekemisen viimeinen vaihe on yksityiskohtien hinkkaamista, äänen, musiikin ja kuvien oikean rytmityksen etsimistä, fonttikokeiluja, äänen tasojen säätöä ja niin edelleen. On kiinnostavaa miten monet neutraaleilta tuntuvat ratkaisut, kuten kuvan häivyttäminen (fade out) valkoiseen/mustaan voivat olla merkityksellisiä valintoja.

Pidän siitä, että videossa tapahtuu jonkinlainen muutos tunnelmassa ja tilassa - tässä videossa on ihan klassinen käännekohta noin puolivälissä. Toiminta ei ehkä muutu aivan vastakkaiseksi, mutta asiat saavat jonkinlaisen käänteen - musiikilla ja äänellä on tässä tärkeä rooli.

Ääni yllättää joka kerta. On niin ihmeellistä, miten ääni voi muuttaa kuvien merkityksiä, saada ne eloon, tuottaa aivan toisenlaisia tulkintoja kuin kuvat yksinään.

Moving Poems Magazinesta löytyi listoja, joihin ihmiset olivat keränneet suosikkivideorunojaan. Nic S. kirjoitti postauksessaan Martha McCollough'n videorunoudesta, ja hänen äänestään. Miten ääni, siis runon esittäjän ääni, ihmisääni on niin tärkeä tekijä - ääni jopa voi määritellä, onko koko video onnistunut vai ei.

Olen samaa mieltä. Jos videossa käytetään tekstiä, onko hyvin tärkeää, miten se esitetään - oli teksti sitten puhuttua, visuaalista tai kineettistä. Kuten Nic S. myös huomauttaa, teksti ottaa (McCollough'n) videorunoudessa hahmon, se on ikäänkuin henkilöhahmo (epäröin miten englannin sana character pitäisi kääntää), jolla on luonne, haluja ja suunta, johon videon kerronta johdatellaan.

Joskus teksti ei ole videossa edes tarkoitettu luettavaksi (tai kuultavaksi). Näin on tietysti kineettisen tekstin kohdalla, mutta on muitakin tapauksia. Kuten Thomas Freundlichin Sonnet 44, joka perustuu Shakespearen sonettiin nro. 44. Koska teksti esiintyy videossa vain häivähdyksinä, se on joko tunnettava ennalta tai sitten katsoa videota aivan eri lähtökohdista - eräänlaisena impressionistisena tulkintana sonetista, jossa merkitystä ei ole niinkään tekstin sisällöllä, vaan aistimuksilla, joita sen muodot ja yksittäiset sanat muodostavat yhdessä tanssijan kehon ja liikkeiden kanssa. Tämä on duetto tanssijalle ja sonetille.

Videorunossa rytmi järjestää materiaalia. Siinä mielessä se muistuttaa tanssia, jossa kaikki liike suhteutetaan tiettyyn rytmiseen kuvioon.

Paul Valéry kirjoitti 1936, että tanssi on liikettä joka on syntyisin arkipäiväisistä toiminnoista, mutta vastustaa sitä, irtautuu liikkeen funktionaalisuudesta ja "hyödyllisyydestä". Tanssi on silti toimintaa, jossa voi harjaantua, sujuvoitua. Siinäkin se siis muistuttaa jokapäiväisiä liikkeitä, kuten hampaiden pesua, kirjoittamista, superpallon pomputtelua:

…an action that derives from ordinary, useful action, but breaks away from it, and finally opposes it… [so that] …all action which does not tend toward utility and which on the other hand can be trained, perfected, developed, may be subsumed under this simplified notion of the dance…

editointia 3.png

Videon tekeminen on kehollista toimintaa, rytmi on kehollista - sydämen sykettä, askelia, muiden ihmisten, eläinten rytmiin solahtamista, yön ja päivän, luonnon rytmiin mukautumista. Omassa videossani dokumentaarinen kuvamateriaali järjestyy rytmiseksi kokonaisuudeksi, jossa on toistoa, kielellisiä ja visuaalisia kuvioita - se ikään kuin muistuttaa tätä todellisuutta, mutta kuitenkin irtautuu siitä, luo oman sommittelunsa, oman koreografiansa.

*

Ai niin. Videolla on lopulta nimi! Se on Mesipyydys, täällä ihan pian!

asiasanat: tanssi, runo, ääni, toisto, rytmi, koreografia